JESEN/ZIMA 2018./19.

3 odlične modne priče za 2. večer Bipa FASHION.HR-a

Kolekcije Morane Krklec, Branke Donassy i brenda Unaesthetik osvojile publiku
Nakon sjajne kolekcije modnog dvojca I-GLE s kojom je otvorena 27. sezona Bipa FASHION.HR-a, modni podij preuzele su dva mlada talenta domaće modne scene, ali i jedno dobro znano ime utkano u srž hrvatske mode.

U prostorima Studentskog centra, drugu večer Bipa FASHION.HR-a obilježila su tri dizajnerska imena: Morana Krklec, Branka Donassy te brend Unaesthetik iza kojeg stoji Marko Plukavac. Kolekcija svakog od spomenutih dizajnera bila je njima svojstvena, drugačija i gledateljima izuzetno zanimljiva, a zahvaljujući eklektičnosti stilova te različitom promišljanju o cjelokupnom sustavu mode nastala je još jedna dizajnerska večer u kojoj je, iako naizgled u potpunosti drugačija, misao vodilja svakog od njih bila srodna. Tako smo ove sezone na pisti Bipa FASHION.HR-a ponovno dočekali  veteranku hrvatske mode Branku Donassy sa još jednom odličnom kolekcijom, ali i Moranu Krklec i Unaesthetik čije su kolekcije svaki put sve bolje i bolje.

Morana Krklec

Večer je otvorila Morana Krklec kolekcijom koja je poslužila kao svojevrsna nadogradnja na onu prethodnu. Zapravo, Krklec je jedna od rijetkih dizajnera koji vidno nisu opterećeni užurbanom rasporedu i pritisku modnog sustava pa je tako svaka njena kolekcija tek djelić slagalice koji na kraju čini jednu odličnu modnu priču. Prošle sezone, u sklopu zanimljivog koncepta modne izložbe City New Now predstavila je komade načinjene tradicionalnom tehnikom filcanja vune, a ovog puta odlučila je otići korak dalje i cijelu kolekciju orijentirati upravo oko toga. S jedne strane koristeći se crnim koloritom, naizgled jednostavni modeli načinjeni od niza zanimljivih konstrukcijskih rješenja poput poput piercinga materijala i manipulacije materijala, dizajnerica je iste uparila s četiri modela od filcane vune koji su ponajviše oteli pažnju publike. Vodeći se premisom koncepta slow fashion, dizajnerica se odlučila poslužiti već (nažalost) davno zaboravljenom tehnikom filcanja vune te je stvorila skulpturalne modele neutralnih i prirodnih boja fokusirajući se najviše na materijal prirodne ovčje vune i pročišćene linije svakog od komada pri čemu forma najviše dolazi do izričaja.
Unaeasthetik

Otkad se pojavio na modnoj sceni, Marko Plukavac u kratkom je periodu osvojio naklonost mnogih. Sad već prepoznatljivi komadi nalik paučini, nastali ručnom dekonstrukcijom ponovno su bili fokus kolekcije, no za razliku od prošlosezonskog statičnog predstavljanja kolekcije, ovog puta su Uneasthetik modeli, uz brz tempo i dinamičan ritam,  poharali pistu. U fantomkama preko glave i vojničkim čizmama, odjevene u duge voluminozne kardigane, haljine te nabrane pencil suknje, jedna za drugom pokazale su koliko lica zaista jedan materijal može imati. Dizajner koji svoju inspiraciju najčešće pronalazi u glazbi, predstavio je slojevitu kolekciju „paučina“ zemljanih tonova različitih tekstura i stupnjeva transparentnosti pa su tako svi komadi, umjesto prepoznatljivog crnog kolorita, ovog puta bili u toplim bojama maslinasto zelene, smeđe i boje vina čija je konačna nijansa ovisila o samom materijalu. Iako vizualno potpuno različit od prethodne dizajnerice, Unaesthetik je također jedan od onih brendova čija je očita okosnica slow fashion koncept. Ručno rađeni komadi koje je nemoguće jednake dva puta ponoviti i čiji proces izrade je itekako kompleksan također su jedni od onih koji ne uvažavaju rodnu podjelu i jasno definirani kroj.
Branka Donassy

Drugu večer Bipa FASHION.HR-a zatvorila je Branka Donassy sad već duže iščekivanom kolekcijom te nije razočarala. Promišljena do svakog detalja bilo da se radi o inspiraciji prirodnim elementima, metodom izrade ili samom kroju, Donassy je pokazala još jednu kolekciju čiji modeli govore sami za sebe. Imena „Blow up“ referirajući se na fotografsku metodu uvećanja, Donassy je iskoristila vlastite fotografije prizora iz prirode te od njih načinila apstraktne motive koje je dodatnom intervencijom promjene kolorita primijenila na neoprenu. Pročišćene siluete jakni i haljina od neoprena kao materijala „novog doba“ oplemenjene su zanimljivim „izgužvanim“ suknjama te asesoarom poput crnog pojasa od kože. Skulpturalnim formama i izuzetnim konstrukcijskim rješenjima u simbiozi sa šarolikim bojama poput plave, zelene i magente i ljubičaste pridružila je još nekoliko različitih tekstura poput svilenog tafta i organdija i stvorila kolekciju koja je kohezivna i pitka.
Foto: Saša Zinaja
Video: Saša Rodić
Objavljeno: 21.10.2018. u 09:54

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p