PROLJEĆE/LJETO 2018.

'Za nas je moda odraz vremena u kojem živimo. Zato nam je važno poslati poruku.'

Intervju s brendom Twins povodom prve revije na Bipa FASHION.HR-u
Twins

Rodna Slavonija njihovo je vječito nadahnuće koje vješto i promišljeno ucrtavaju u sve svoje kolekcije. No, to uvijek čine na nekako originalan, nesvakidašnji i posve neočekivan način, unoseći u svoje kreacije dobru dozu chica, profinjenosti, ženstvenosti i elegancije. Otkako su se pojavili, Twinsi su svakako jedinstvena pojava na domaćoj modnoj sceni i to većim dijelom zato što su se od samog starta u domeni mladih dizajnera izdvojili zrelošću u pristupu, pedantnošću i razrađenom vizijom kakva ne krasi čak i neke mnogo starije i iskusnije dizajnere.

Dizajnerski dvojac Twins, Domagoj Štimac i Damir Begović, ove će se sezone pridružiti najvećem regionalnom modnom događanju Bipa FASHION.HR-u nastojeći zagrebačku modnu publiku zavesti  svojom novom kolekcijom. Pod pokroviteljstvom trgovačkog lanca CCC, Twinsi će publiku Bipa FASHION.HR-a očarati svojom novom modnom pričom koja nadahnuće iznova pronalazi u rodnoj im Slavoniji uplićući u nju posve neočekivanu temu afričkog kontinenta. U novoj kolekciji Twinsi predstavljaju bezvremenske odjevne komade koji mirišu na chic, a posebnu pažnju su pritom posvetili detaljima na koje su utrošeni nebrojeni sati ručnog rada te koji podsjećaju na originalne slavonske materijale i uzorke. Talentirani dizajnerski duo nove generacije svoju će slavonsko-afričku avanturu publici prezentirati u četvrtak, 22. ožujka u paviljonu 5 Zagrebačkog velesajma, a povodom premijernog predstavljanja u sklopu Bipa FASHION.HR-a priveli smo ih na razgovor kako bismo doznali što nam sve spremaju, ali i kako je započela njihova modna odiseja, kako su započeli sa zajedničkim radom te što ih gura naprijed.

Kako su uopće nastali Twinsi? Koliko ste se ozbiljno bavili modom prije Twinsa i kako ste uopće odlučili pokrenuti zajednički brend?

Damir i Domagoj: Sve je počelo 2007. godine kada smo obojica upisali Školu za tekstil, dizajn i primijenjene likovne umjetnosti u Osijeku gdje smo naučili sve elemente koje smatramo da bi jedan modni dizajner trebao savladati. Imali smo jako veliku sreću jer smo imali odličnu mentoricu profesoricu Jelku Bauer koja nas je vodila kroz sve 4 godine i potrudila se svojim iskustvom izgraditi od nas dizajnere kakvi danas jesmo. Svake godine na Dan škole bila je čast imati reviju od maksimalno 4-6 modela. Na drugoj godini školovanja, iako se tada još nismo niti družili, jer smo jedan drugoga smatrali konkurencijom (jer smo bili jedina dva dečka u čitavom razredu) obojica smo imali istu ideju i sličan koncept kolekcije premda ni ja ni on nismo znali što drugi radi. To se tada kod nas skrivalo kao da se radi o reviji u Parizu. (smijeh) Nacrtane kolekcije smo predali mentorici koja nas je odlučila spojiti u jednu reviju kako bi imala više mjesta u programu. Za nas je to tada bio fijasko! Nismo htjeli surađivati, ali baš nikako! Opcije su bile ove: ili predstavljate zajedno ili nitko neće imati reviju. Užas! Manijaci za modu kakvi obojica jesmo pristali smo raditi zajedno. Tada se zaslugom profesorice Bauer rodio brend TWINS. Bila je to kolekcija pod nazivom Animal Planet od 16 modela. Iako nam to nije bio cilj, svi su modeli prodani nakon kolekcije i tada smo se dogovorili da, ako ikada u budućnosti budemo zajedno prezentirali svoju prvu kolekciju, bit će inspirirana životinjskim uzorcima. Dolaskom u Zagreb 2013. godine predstavili smo svoju prvu kolekciju inspiriranu Afrikom (bila je prepuna životinjskih uzoraka), a za tu smo kolekciju iste godine osvojili nagradu ELLE Style Awards za najbolje mlade dizajnere godine.

Capsule kolekcija jesen/zima 2017.

Koliko su se Twins izgradili od osnutka brenda do danas? Pri tome ne mislim samo na estetsku stranu već i to koliko ste se promijenili kao osobe?

Damir: Iako pet godina nije puno, a što se imena tiče, definitivno smo se izgradili. To je i bio cilj uz studiranje, jer nismo se nikada mogli 100 posto posvetiti brendu. Što se tiče estetike mislim da se to polako razvijalo do danas. Svaku kolekciju smo drugačije tematski odradili ali mislim da smo polako brusili svoj stil i prepoznatljivi look, a to je ženstveni lady like twins look. Kao osoba sam definitivno sazrio i naučio sve vezno za hrvatsku modnu scenu, malo se uozbiljio i shvatio da je moda posao i da treba jako puno raditi da bi uspio.

Domagoj: Brend Twins je jedna od najboljih ali i najgorih stvari koja mi se dogodila u životu. Uživam u njemu jednako koliko i ponekad patim. Pod time mislim da mi je teško gledati kako se konstantno razvijamo u područjima brenda koji su valjda jedino nama bitni. Za mene je svaka nova sezona uvijek neka nova priča koju pokušavamo oživiti čarobnim Twins štapićem. Ali svejedno, nije nam glava u oblacima. Pa nije da se bavimo politikom u Hrvatskoj! Potrebno je tu puno odricanja, neprospavanih noći, ljubavi, stresa, ali i vjere. Moda je sve.  Apsolutno sve!  Zbog nje i za nju živimo. Ako ne jedete, ne spavate, ne pijete i ne dišete modu - onda to nije posao za vas.

kolekcija 'Dijaspora'

Koliko je teško ili možda lako raditi kao dvojac? Koje su prednosti, a koji nedostaci? Kako rješavate nesuglasice?

Damir: Kod nas je to sve Jing-Jang. Nekada je teško, a nekada jako lagano. Sve ovisi o raspoloženju obojice i koliko nam je aktualna tema kolekcije zanimljiva i inspirativna. Definitivno je lakše pitati za savjet kada zapneš u skici, krojenju ili izradi. Mislim da nema nedostataka, jedino kada nismo skupa pa prijenos bitnih informacija i dogovora traje dulje. Nesuglasice rješava vrijeme i kompromis. (smijeh)

Domagoj: Kompromis je zlatna riječ ako je se obje strane pridržavaju. S obzirom na to koliko se dugo poznajemo, ponekad se razumijemo kao da jedan drugome čitamo misli bez prevelike potrebe za komunikacijom jer, ipak, mi smo Twinsi. I sve funkcionira savršeno. Ipak, Damir je blizanac, a ja sam ovan. Svaka medalja ima dvije strane pa se tako ponekad i svađamo tjednima oko jednog ušitka. Svi naši prijatelji, koji su imali priliku doživjeti to, bježe glavom bez obzira čim naslute da se sprema oluja. Na kraju dana za nas je to sve posao i samo želimo dati najbolje što možemo od sebe u tom trenutku.

Vaše kolekcije često tematiziraju ili su ispunjene nekim od temeljnih problema našeg društva kao što je iseljavanje ili propadanje slavonskog sela. Mislite li da moda može progovarati o nečem ozbiljnijem od čiste estetike?

Damir i Domagoj: Kada pripremamo kolekciju ne radimo na samo jednoj ideji u 20 različitih verzija jer danas Twins žena ne želi nositi istu odjeću i vidjeti sve svoje prijateljice u istim komadima, mi jednostavno nismo takav tip dizajnera. Radimo na individualnosti svakog komada koji se uklapa u cjelinu. Svi komadi su nam jednako bitni, posebni i reprezentativni svaki sam za sebe, a sve ostalo ovisi o promatraču. Posljednjih par sezona izborom tema društveno-političkog konteksta stvorili smo “hrvatski chic” i pokrenuli lavinu komentara o tome te natjerali publiku da obrati pažnju na neke od najbitnijih problema današnjice, a neke hrvatske dizajnere da malo bolje promisle o temama koje biraju za svoje kolekcije. Sada sve češće čujete kako se dizajneri za ovo ljeto nisu inspirirali cvijećem već da imaju neki koncept iza svog rada te sve više pažnje posvećuju inspiraciji. Ne smatramo da svi moraju raditi na isti način ali dizajner mora imati ideju i inspiraciju. Inače nema smisla predstavljati takvu kolekciju već ju automatski možete poslati u dućane. Za nas je moda odraz vremena u kojem živimo i trenutno nam je važno progovoriti o problemima i poslati poruku.

Kako biste vi sami opisali svoj dizajnerski rukopis?

Damir: Smatram da se rukopis stvara godinama, a uvijek ima vremena za eksperimentiranje. Preferiramo lady like stil koji njegujemo već nekoliko sezona. Vjerujem da je naš dizajnerski rukopis hrabar, neustrašiv i eklektičan.

Domagoj: Kao luksuzni prêt-a-couture.

kolekcija jesen/zima 2016.

Na domaćoj ste sceni poznati kao oni kojima nikada ne nedostaje hrabrosti odjenuti, pa rekla bih što god vam padne na pamet. S kakvim se komentarima susrećete? Imate li kakvu anegdotu povezanu s vašim stilom odijevanja?

Damir: Moda je stvorena da zaživi na osobi i da se pokaže svijetu. Hrabrost je relativan pojam bar što se mene tiče. Uvijek u pozadini čujem mali glasić našeg mentaliteta i odgoja: "A šta će drugi misliti o tome što si obukao?" Ali evo, sve ga tiše čujem i jako je zabavno odijevati se bez opterećenja i uživati u tome što nosiš. Kada bi svi tako razmišljali i krenuli malim koracima otpuštati te glasove i misli, vjerujem da bi Zagreb postao mnogo šareniji i veseliji. Najbolje je kada izgledaš kao milijun dolara, a sve si kupio na Hreliću ili u second handu za 20 kuna.

Domagoj: Da bi masa zaista shvatila što sam ja odjenuo morali bi biti modno obrazovani, a nažalost takvih je kod nas malo. Uživam u svim pozitivnim i negativnim komentarima koje mi dobacuju ali mi nije stalo do tuđeg mišljenja jer se odijevam radi sebe, a ne radi drugih. Zalažem se za pravo i slobodu izražavanja ljudi u svim segmentima života, a pogotovo kad je riječ o modi koja je danas prvi način komunikacije kada nekoga tek upoznate ili samo sretnete vidite na ulici. Slobodnouman sam i ne vidim nikakve granice u odijevanju. Nosim ono što želim! I ne zanima me koje je boje, novo ili staro, koja je cijena, je li odjeća muška ili ženska… Ja jednostavno volim odjeću.

Ove sezone prvi puta svoju kolekciju predstavljate u sklopu Bipa FASHION.HR-a. Što očekujete od nove suradnje?

Damir i Domagoj: Bitno nam je da smo svi zadovoljni s finalnim proizvodom, a za nas je najvažnije da se vidi Twins dizajnerski potpis. Na kraju dana, moda za nas nije samo priča o tijelu i odjeći. Moda je zapravo fantazija. A to mi i radimo.

Čime će nas brend Twins oduševiti na pisti? Kakvu kolekciju možemo očekivati na pisti Bipa FASHION.HR-a?

Damir i Domagoj: Pri stvaranju svake nove kolekcije nije to samo odjeća. Uvijek pokušavamo napisati priču. Mi nikada ne stvaramo kolekciju u samo jednoj boji, s jednom siluetom i jednom idejom. Sve su to kreacije koje stvaramo kako bismo ugodili različitim potrebama, različitim ženama i za različite prigode. A za sada vam ne želimo više ništa otkrivati. Dođite na Bipa FASHION.HR i uživajte!

Fotografije nove kolekcije: Daria Cikač
Model: Ana Begović (Talia Model)

Foto: arhiva

Objavljeno: 28.02.2018. u 14:46

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p