JESEN/ZIMA 2018./19.

Morana Krklec sjajnu modnu priču ove sezone čini još sjajnijom

Na predstojećem Bipa FASHION.HR-u dizajnerica nadograđuje svoju modnu priču

Talentirana modna dizajnerica Morana Krklec majstorica je improviziranja s formom i manipuliranja materijalom. Njezina dizajnerska rješenja, samo naoko minimalna (zbog ne-boja koje je sklona koristiti u svojim kolekcijama) uvijek oduševljavaju razradom i promišljenošću. Morana svakom šavu pristupa s posebnom pažnjom znajući da upravo najsitniji detalji čine najveću razliku.

Prošle je sezone Morana Krklec okupirala pažnju mnogih posjetitelja druge večeri Bipa FASHION.HR-a gdje je u sklopu koncepta City New Now u Gliptoteci HAZU predstavila četiri modela u potpunosti izrađena od odbačene ovčje vune. Komade koji su visjeli sa stropa na kaširanim lutkama tehnikom su filcanja izradile članice udruge Goranske vunarice iz Ravne gore. Moranu je misao o kolekciji prikazanoj prošle sezone toliko okupirala da ju je ove sezone odlučila nadograditi kreirajući tako još jednu fantastičnu kolekciju u kojoj će zagrebačka modna publika imati priliku uživati 20. listopada u Studentskom centru kada će svoje kolekcije predstaviti i Unaesthetik i Branka Donassy. Moranina kolekcija i ovoga je puta rezultat njegovanja vrijednosti slow fashiona, vrijednosti koje moda već dugo zanemaruje, pedantnog i posvećenog promišljanja i stvaranja, bez pritiska sezona i beskrajnog "štancanja" kolekcije za kolekcijom kojih se samo nekoliko trenutaka kasnije više nitko ne sjeća. Morana, dapače, o svojim kolekcijama promišlja godinama razrađujući ih u nastojanju da ih čini savršenima.

Aktualna kolekcija Moraninog brenda za jesen/zimu bazira se na crnim odjevnim predmetima koji ne prate u potpunosti liniju tijela nego razrađenom konstrukcijom tvore zasebne forme unoseći dinamičnost. Kod većine modela isprepliću se detalji na leđima, bili istaknuti konstrukcijiski ili probijanjem tkanine piercing nakitom u svrhu kopčanja i dekoracije. Drugi dio kolekcije izrađen je od ručno rađene vunene tkanine, nebojane, u prirodnoj boji ovčje vune. Radi se, naime, o nešto skulpturalnijim modelima, posebno naglašenih rubova i šavova, upravo radi naglašavanja forme. U kolekciji koju će Krklec predstaviti na nadolazećem Bipa FASHION.HR-u dizajnerica koristi vunu koju tehnikom filcanja i dalje izrađuju Goranske vunarice iz Ravne gore, od odbačene ovčje vune. Time u svom radu dizajnerica isprepliće suvremeno umjetničko stvaralaštvo, tradicijske vrijednosti i ekološki korisno djelovanje. Morana je svoju kolekciju predstavila i u prestižnom showroomu CUBE u Parizu gdje je izlagala do 3. listopada.

Foto: Zvonimir Ferina
Make up: Kasandra Draganić
Model: Iva Gjopar
Objavljeno: 04.10.2018. u 11:45

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p