JESEN/ZIMA 2019./20.

Sjajne modne vizije mladih dizajnerskih snaga na 3. večeri Bipa FASHION.HR-a

Odlične modne priče mladih dizajnera!

Revijama pet mladih dizajnera obilježena je treća večer Bipa FASHION.HR-a, nacionalnog tjedna mode koji iznova svake sezone priliku voli dati novim imenima te tako doprinijeti stvaranju raznovrsnije modne slike. Ovog puta na pisti Bipa FASHION.HR-a debitirao je dvojac Les Émaux, ali publici se nakon kratke pauze ponovno predstavila i Staša design uz dobro poznata imena kao što su Anthony Avangard, Klisab i Yelena H.

STAŠA DESIGN

Staša Randall je ime koje se krije iza brenda Staša design i zagrebačka publika već je imala priliku upijati modne ideje ove mlade dizajnerice. Jučerašnjom revijom Staša je ostala dosljedna sebi, pa smo tako mogli vidjeti kolekciju koja tradicionalno počiva na minimalizmu i modnoj održivosti, ali i eksperimentiranju s različitim materijalima. Komadi načinjeni od bambusa iznimno su zanimljiv dodatak onim nešto jednostavnijim jer vrlo dobro pomiruju modnu dekonstrukciju koja ne zadire u ekstremizam, no ipak tvori zanimljiv twist koji je ovoj kolekciji itekako potreban. Ostatak viđenih modela predstavnici su funkcionalne mode u kojoj možemo zamisliti mladu poslovnu ženu kojoj je jednostavnost na prvom mjestu te koja ne voli eksperimentiranje. Nedostatak modne zaigranosti nije nužno ništa loše jer je Staša iznimno decentnu kolekciju uspjela učiniti zanimljivom i drugačijom, što je svakako jedan od najvećih izazova minimalističke estetike.

YELENA H.

Prisjetimo li se prošlosezonske revije, već na prvi pogled jasno je kako Jelena Holec u svojim kolekcijama voli odati počast renesansnim motivima te ih upakirati u suvremenu sliku mode. Dizajnerica je inspiraciju za predstavljenu kolekciju potražila na dvoru te preuzela volumen, volumen i još volumena, zagasite tonove, ali i karakteristične printove. Kolekcija se na prvi pogled doima mračnom i odvažnom, te je potkrijepljena poprilično statement kaputima i bomber jaknama u kojima je vidljiva naglašenost struka i pažnja usmjerena ka detaljima. Svojevrsna hibridizacija prošlosti i sadašnjosti iznimno je težak zadatak, ali Holec vrlo dobro koketira s razlikama te u konačnici donosi kolekciju čije bismo modele mogli zamisliti u svakodnevnim kombinacijama. Lepršave i fluidne haljine koje su prisutne u svakoj kolekciji nisu izostale niti ovog puta, a očekivano sažimaju naglašenost rukava i struka te korištenje velike količine tila kako bi se postigao željeni dvoranski volumen.

LES ÉMAUX

Debitanti ovogodišnjeg Bipa FASHION.HR-a, dizajneri Kristijan Žakić i Nino Sablić koji čine dvojac Les Émaux, divno su osvježenje na hrvatskoj modnoj sceni. Kolekcija koju smo imali prilike vidjeti inspirirana je 20-im godinama prošlog stoljeća te military estetikom čija je oštrina i strogoća razbijena korištenjem boja kao okosnicom cijele kolekcije. Kolekcija je ponudila i vrlo spretnu igru materijalima, a upravo upotreba različitih tkanina zaintrigirala je pritom stvorivši dinamiku i pitanje što možemo očekivati sljedeće. Komad koji zaslužuje posebno isticanje definitivno je oversized kaput s asimetričnim detaljima i predimenzioniranim džepovima. Ovaj model sjajan je primjer onog što Les Émaux želi poručiti prezentiranom kolekcijom, a to je između ostalog, pomirenje spolova i unisex komade koji ne sugeriraju niti mušku niti žensku modu, već sinergiju kreativnosti i slobode prožetu poprilično dobrom vizijom. Žakić i Sablić ispunili su prva očekivanja, stoga u narednim kolekcijama ne očekujemo ništa manje od daljnje izgradnje brenda i postavljanje prepoznatljivih dizajnerskih kodova.

ANTHONY AVANGARD

Još jedan dizajner koji je inspiraciju potražio u 20-im godinama prošlog stoljeća je Antun Aščić koji stoji iza brenda Anthony Avangard, ali na jedan posve drugačiji način. Iako smo navikli kako su Aščićeve revije show, nastup i performance, takav pristup je ovog puta izostao i pažnja je bila usmjerena isključivo na kolekciju. Statement piece koji je otvorio reviju, neonski baloner, doista jest highlight cijele kolekcije čiji je tamniji kolorit prožet upečatljivim vibrantnim bojama. Avangard komade možemo zamisliti na ženi i muškarcu koji vole privlačenje pažnje s naglaskom na sportsko/klasični stil, kao i eksperimentiranje s asimetrijom koja je u ovoj kolekciji postavljena na provjerenim dizajnerskim formulama. Pomalo futuristička vizija brenda počiva na dobroj ideji, spoju jednostavnosti i upečatljivosti, stoga ono čemu se veselimo u narednim kolekcijama definitvno je utvrđivanje smijera u kojem će se ova zanimljiva modna priča razviti.

KLISAB

Zatvaranje večeri pripalo je dvojcu Klisab čiji dizajneri Marko Šabarić i Tomislav Kliškinić iznova oduševljavaju odličnim modnim vizijama. Standardan naglasak na klasici s fokusom na kapute još se jednom pokazao kao prepoznatljiv kod brenda, ali bez ponavljanja i prezentacije 'već viđenog'. Klisab jako dobro zna koja je njihova estetika, od iste ne odstupa, ali se niti ne gubi te poprilično spretno uspijeva predstaviti svježe modele koji donose nešto novo. Iako je izlazak iz zone komfora ponekad presudan kako bi se unijela dinamika, Šabarić i Kliškinić pronašli su zasad uigran put koji im dopušta igru s provjerenim dizajnom koji ih je proslavio. Ključni komadi kolekcije, kaputi, ponovno objedinjuju patchwork koji je ovog puta ponešto drugačiji, odnosno iz pravokutnih oblika prešao je u pruge koje se dijagonalno protežu iz gornjeg dijela kaputa na donji. Iznenađenje u kolekciji je i poznati model torbe s okruglom ručkom koji dolazi u puno većoj dimenziji od onih na koje smo navikli, koketiranje s color blockingom, ali i džemperima koji su ručno pleteni i ukrašeni prepoznatljivim vezicama. Detalj kolekcije koji je sjajno zaokružio cijelu priču definitivno su šeširi za čiju je izvedbu zaslužan obrt Šeširi Škrgatić. Kao završni dojam kolekcije možemo zaključiti kao je Klisab predstavio konciznu kolekciju koja ima glavu i rep te još jednom ljestvicu očekivanja za onu iduću, postavio iznimno visoko.

Foto: Mateja Vrčković
Video: VTS video production
Objavljeno: 25.10.2019. u 11:20

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p