PROLJEĆE/LJETO 2020.

Nošenje jednog modnog komada na nekoliko načina nije nikad bilo jednostavnije!

Ključni komad hrvatskog dizajnera koji iznova izgleda 'kao nov'!

Kada govorimo o modi, možemo se složiti da je riječ o industriji koju karakterizira izuzetna cikličnost i promjenjivost, što posljedično znači da se puno toga neprestano odbacije kako bi se napravilo mjesta za novo. Statistika potvrđuje da odjeću koju posjedujemo nosimo svega sedam puta, a potom istu odložimo na kraj ormara ili u smeće. Također, zanimljiva je i činjenica da prosječan kupac nosi 20% od ukupne garderobe. Sve to dodatno potvrđuje koliko je moda brza i aktualna, no i postavlja pitanje na koji način doskočiti ovom problemu te razmišljati pametnije i odgovornije?

Pitanje modne održivosti već neko vrijeme užurbano cirkulira modnim svijetom, no unatoč tome i dalje malo tko istu aktivno prakticira. Naime, budući da živimo u doba dominacije društvenih mreža i utjecaja medija, od velike je koristi Perwoll #RethinkFashion kampanja koja sugerira održiv način kupovine odjevnih predmeta, ali i način održavanja koji će produžiti životni vijek određenog komada te mu podariti sjaj i postojanost. Perwoll se zalaže za nešto odgovorniju kupnju i na taj način štiti okoliš, stoga možemo zaključiti da je riječ o hvalevrijednoj kampanji čija je ideja nešto čemu već danas trebamo težiti!

Damir Begović je mladi dizajner, no to ga ni u kojem slučaju nije sputalo da  izgradi poprilično impresivnu karijeru. Naime, Damir je svoj modni put započeo kao jedan od osnivača modnog dvojca Twins, gdje i dalje djeluje, ali i kao jedan od dizajnera velike domaće modne kuće Varteks. Neupitna je činjenica da Damir osim talentom, privlači pažnju i nadasve zanimljivim i drugačijim modnim pričama koje nosi, a ovog puta na posljednjoj večeri 30. Bipa FASHION.HR-a oduševio je kombinacijom koja je u potpunosti kupljena u second hand shopu. Damir ističe kako obožava taj način kupovine jer uvijek može pronaći nešto posebno i unikatno te ono najvažnije - autentično. Odjevni predmet koji imate samo vi nosi posebnu draži i ističe individualnost koja je kod Damira itekako vidljiva.'Trenutno nosim bluzu i hlače koje sam nabavio u second handu u Varaždinu. Bluza je, čini mi se, kućne radinost te je od šanton svile, a u struku ima zanimljivu mašnu koja se veže od iza. Inače obožavam naglašen struk, što ova bluza ima, ali je i pomalo oversized kroja, pa je sjajna za ljetna druženja i događaje.' objašnjava Damir.

Što se tiče ostalih kombinacija, osim na uže, trenutno vrlo popularne nešto duže kratke hlačice, ova posebna bluza može se kombinirati i s hlačama na crtu, trapericama, ali i dimijama koje su bile Damirov prvi izbor, no odluka je u posljednji čas ipak pala na kraći model. 'U svojim kombinacijama volim imati neku temu, a ovog puta to je bio safari, no bluza koju nosim vrlo je prilagodljiva i drugim stilovima, odnosno temama, pa jedva čekam vidjeti kamo će me kreativnost odvesti.'Damir nam je zaključno rekao da second hand odjeću voli više od one koja se može nabaviti u trgovini, a razdoblje 50-ih godina mu je najdraže i obožava koketirati s komadima iz spomenutog perioda te im podariti neki posve novi život. Upravo to je ono čemu bi svatko u modi trebao težiti, nošenju odjevnog predmeta na vlastiti, unikatni način koji ne možete biti kopiran niti već viđen jer je odraz karaktera i osobnosti, stoga nedostaje li vam poticaja i inspiracije, ne sumnjamo da će Damir to vrlo brzo promijeniti.

Foto: Zvonimir Ferina
Objavljeno: 08.07.2020. u 00:00
-1. Ne postoji Linker skripta za ovu stranicu

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p